Edificiile religioase


Sunt mult mai numeroase şi mai diversificate arhitectural şi funcţional. Ele aparţin unui mozaic de culte (ortodox, reformat, romano-catolic, greco-catolic) specifice celor trei etnii care coabitează armonios în spaţiul geografic tăşnădean.

Cea mai veche construcţie de acest gen este Biserica Reformată, înscrisă la loc de cinste le lista monumentelor istorice ale zonei. Ea a fost ridicată în anul 1476, în perioada episcopatului lui Vingrádi Geréb László, respectiv a domniei regelui Matei Corvin. Stilul arhitectural aparţine goticului târziu, liniile construcţiei neogotice detasându-se prin elemente inedite. Vechimea edificiului a impus o succesiune de renovări, una dintre cele mai ample realizându-se la trei secole de la înălţarea sa, în anul 1776. O altă renovare va fi realizată în anul 1867.

Impunătoare prin alura sa este Catedrala Ortodoxă, ridicată de practicanţii acestui cult la cumpăna dintre milenii.

Tot în categoria edificiilor religioase se înscriu Biserica Romano-Catolică, înălţată în anul 1905 şi Biserica Greco-Catolică. In localitatea Sărăuad, Biserica "Sf. Grigore Teologul" datează de la 1777 şi are statutul de monument istoric.

Prezenţa celor patru tipuri de edificii de cult aparţinând la principalele confesiuni transilvănene, atribuie Tăşnadului valenţa rară de punct de focalizare al turismului religios, practicat pe o scară largă de aderenţii spirituali ai cultelor respective nu numai cu ocazia hramurilor sau pelerinajelor, ci şi în vizitele propriu-zise.

Dar şi de turiştii proveniţi din rândul altor credinţe, interesaţi de valenţele arhitecturale sau de inventarul artistic înmagazinat de edificiile în cauză. Tot legat de prezenţa bisericilor, se impune menţionat peisajul extrem de atractiv pe care-l oferă Tăşnadul călătorului ce-l abordează dinspre vest, adică dinspre câmpia joasă, turlele zvelte ale construcţiilor ridicate pe colina morfologică profilându-se semeţ şi marcând pregnant linia orizontului. Din această cauză, un „circuit al bisericilor tăşnădene" ni se pare o ofertă de real interes pentru turismul cultural local, cu adresabilitate extrem de largă, atât pentru turiştii care aleg Tăşnadul pentru proceduri de cură prilejuite de apele termale, în sejur clasic, cât şi pentru turismul de tranzit a cărui intensificare este de aşteptat. Acest circuit va include însă şi edificiile de cult de aceeaşi factură multiconfesională situate în localităţile din microregiunea Tăşnad cum ar fi cele din Pir, Cehal, Săcăşeni sau Santău.

 

Meniu
Căutare
Hartă
Galerie foto
Video
Calendar evenimente
Newsletter